Tips til klargjøring av sykkel

Vaske sykkel, justere bremser, sitter hjelmen riktig? Her får du en rekke tips og råd som hjelper deg med dette.

- Start med vask av sykkelen. Veldig skittent kjede og drivverk kan med fordel pensles med lampeolje eller diesel. Dette spyles av før man går på med såpe,svamp og vann! Salo er en glimrende såpe å bruke til sykkelvask.
La sykkelen tørke litt før du oljer kjede. Vær litt nøye og pass på at alle ledd i kjedet er oljet. Tørk overflødig olje godt av igjen. Kjedet skal ikke være oljete på utsiden. Da samler det bare mye støv og skit som sliter på drivverk.

- Gå over og sjekk at alt sitter fast som det skal og ingenting skrangler.

- Juster bremsene
Barna skal kunne låse begge hjulene. Og bremseklossene skal slippe felgen, slik at hjulet ruller fritt. Når barna klemmer inn bremsehendelen skal den ikke kunne trykkes helt inn. På de fleste bremser kan man også justere bremsehendelen så den er innen rekkevidde for korte barnefingre.

-Har sykkelen gir er det lurt å sjekke at giret fungerer som det skal.
Er bremser og gir trege er det på tide å bytte wirer og wirestrømper. Er du hendig gjør du det enkelt selv. Ellers er det lurt å levere sykkelen til et verksted. En treg girwire kan være grunnen til at gir er umulige å justere rett også.

-En sykkel skal ha refleks både forran og bak. Skal man sykle i mørket er det påbudt på lykt både foran og bak også.

-Juster setehøyden. Små barn bør kunne nå i bakken med begge bena når de sitter på setet. Større barn med bedre kontroll kan med fordel ha setet litt høyere. En tommelfingerregel er at hælen akkurat skal nå ned til pedalen når man sitter å trår. Begynner barna å vrikke på hoftene når de sykler er setet satt for høyt.

-Hjelmen er viktig!
Det viktigste er å bruke hjelm, men den må også sitte riktig på.
Fremre og bakre stropp skal møtes akkurat under øret, og stroppen under haka skal sitte godt inntil halsen/haka. Når stroppen sitter på skal hjelmen ikke kunne skyves fremover så den detter ned i panna, eller bakover så hjelmen detter av.

Lykke til med å bli klar for en morsom og aktiv sykkelsommer!